به گزارش خبرنگار مهر در همدان، برداشت خاک رس از این شهر برای کارخانههای آجر و سفال ساختمانی که به پدیده قاچاق تبدیل شده است مردم لالجین را نگران کرده به طوری که به گفته ساکنان این شهر، در برخی نقاط براثر برداشتهای بی رویه خاک رس به وسیله بیلهای مکانیکی و لودر گودالهای وسیعی ایجاد شده است.
گفتگو با مردمان شهرستان لالجین حاکی از این واقعیت است که مراجعه و شکایتهای آنان به ادارات و مراجع قانونی برای جلوگیری از قاچاق خاک از لالجین بی نتیجه مانده است.
در این شهر در حال حاضر 15هزار و 500 نفر سکونت دارند و بیش از 65 درصد جمعیت فعال از طریق اشتغال در رشته سفال و سرامیک روزگار میگذرانند و تولیدات این شهر که به عنوان شهر سفال در کشور شهرت دارد و قطب اصلی سفال و سرامیک کشور به شمار میآید، توانسته است نظر زیبایی شناسان و شیفتگان هنر سفالگری و صنایع دستی در اقصی نقاط دنیا را به خود جلب کنند.
در حال حاضر 925 کارگاه سنتی و مدرن سفال و سرامیک در لالجین فعال است و 280 فروشگاه و نمایشگاه بزرگ و کوچک، دست ساختههای هنرمندان و صنعت گران را عرضه می کنند.
لالجین از معدود مناطقی است که مردم آن به صورت سنتی و خانوادگی به یک حرفه و هنر اشتغال دارند و پیشه اصلی زنان و مردان این شهر از دیر باز سفال گری و سرامیک سازی بوده است.
نائب رئیس اتحادیه سفالگران و سرامیک سازان لالجین در خصوص اتفاقات رخ داده در این شهر به دلیل برداشت بی رویه خاک رس این منطقه اظهار داشت: عرصه مستعد خاک سفال در لالجین بسیار محدود و غیر قابل احیاست و با روند قاچاق خاک از منطقه دست سفال گران لالجینی که صدها سال برای گذران زندگی خود با این خاک مدارا کردهاند، برای همیشه از چنین منابع حیاتی کوتاه می شود.
مهدی خوش سیرت افزود: باتوجه به مرغوبیت خاک رس لالجین برای مصنوعات سفال و سرامیک تاکنون چند کشور آسیایی از جمله عربستان برای خرید خاک و انتقال آن اعلام آمادگی کرده اند اما با مخالفت مردم و مسئولان ایرانی مواجه شده است.
وی گفت: در حال حاضر کارخانه سفال سازی برای مصارف ساختمانی و صنعتی در استان همدان و استانهای همجوار تأسیس شده است که با محدودیت منابع خاک برای مصرف کارخانههای خود مواجه هستند و به همین علت به لالجین روی آورده اند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در توضیح این رویداد گفت: برداشتهای بی رویه و غیرقانونی از خاک سفال، تضعیف کیفیت سفال کشور را به همراه دارد.
اسدالله بیات افزود: وجود خاک رس مناسب برای تهیه گل سفال از ویژگیهای برجسته لالجین است که متأسفانه بعضی از افراد قدر این نعمت را ندانسته و استفادههای نامناسبی از آن دارند.
بیات خاطرنشان کرد: ما مخالف استفاده و برداشت از خاک سفال لالجین برای استانهای دیگر نیستیم، بلکه هدف ما فرآوری مواد اولیه است به صورتی که هنرمندان لالجینی خود تولیدکننده سفال باشند.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر در لالجین بیش از 925 کارگاه سفال فعال است، اظهار داشت: این کارگاهها، هنرمندان برجسته سفال کشور را در خود جای داده است که بیش از 90 درصد صادرات سفال کشور از لالجین انجام میشود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه تشکلهای مردم و مسئولان لالجین خود پیگیر جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از خاک سفال هستند، خاطرنشان کرد: طبق جلسهای که با آنها داشتیم مقرر شد با پیگیریهای بیشتر، این مشکلات را حل کرده و معضل را ریشهکن کنیم.
در حالیکه بارها و بارها نسبت به حفظ و نگهداری میراث فرهنگی در جای جای ایران اسلامی مباحثی مطرح شده است و همواره صیانت از آنها مهمترین اصل به شمار می رود اما در شهر لالجین که با مسائل و مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند، مشکل برداشت خاک سفال نگرانی ها را دو چندان کرده است به نوعی که اکثر ساکنان این شهر کوچک خواستار برخورد جدی و سریع با متخلفان هستند چراکه از دست دادن منابع خاکی در این منطقه به منزله از دست دادن سرمایه های کاری سفالگران است.
نظر شما